چهار کلید مهم در گوش دادن موثر
گوش دادن مؤثر از چهار رکن مهم تشکیل می شود. اگر بتوانید آنها را رعایت کنید، بهره گیری شما سر به فلک می کشد.
1- با تمام وجود گوش بدهید.
بدون قطع کردن صحبت طرف مقابل، گوش بدهید. سکوت را کاملاً رعایت کنید. انگار در این لحظه در دنیا چیزی مهمتر از حرفی که او می زند وجود ندارد.
اگر کسی می خواهد، به خصوص در منزل، با شما حرف بزند، بلافاصله فعالیت های دیگرتان را متوقف سازید و با تمام وجود به حرف های او گوش بدهید.
طوری گوش بدهید که انگار مجذوب صحبت های طرف مقابل شده اید. وقتی صحبتت کننده متوجه می شود که طرف مقابل با تمام وجود به حرف هایش گوش میدهد در مغزش اندورفین تولید می شود که یک ماده طبیعی شادکننده است و باعث می شود که عزت نفسش افزایش یابد و نسبت به خودش احساس بهتری داشته باشد و از همه مهمتر، او شما را بیشتر دوست می دارد که این به دلیل خوب گوش دادن شما به صحبت است.
2- قبل از جواب دادن مکث کنید
جایی که گوینده برای کشیدن نفس مکث می کند رشته ی سخن را به دست بگیرید، ابتدا سه تا پنج ثانیه مکث کنید. وقتی که مکث می کنید، سه اتفاق می افتد:
اول: از قطع صحبت طرف مقابل خودداری می ورزید، شاید او فقط مکث کوتاهی کرده باشد تا مطلبی را به یاد بیاورد.
دوم: با مکث کردن به گوینده می گویید که حرف هایش مهم هستند و شما به دقت به آنها توجه دارید. با این کار او شما را شخصی جذاب تر و گیراتر و در ضمن هوشمندتر می بیند.
سوم: شما به راستی حرف گوینده را می شنوید. نه تنها به حرفی که زده توجه می کنید، بلکه به منظور او دقیق می شوید و با عمق بیشتری به صحبت هایش گوش می دهید. یک بار این کار را امتحان کنید و نتیجه اش را ببینید.
3- برای روشن تر شدن مطلب، سؤال کنید
هرگز فرض را بر این نگذارید که لزوماً منظور گوینده را درک کرده اید. به جای آن، با طرح سؤالاتی از قبیل: «منظورتان از این صحبت چیست؟» یا «دقیقاً چه می خواهید بگویید؟» به گوینده کمک کنید تا منظور خود را بهتر بیان کند.
در اینجا به یکی از مهمترین قواعد مربوط به برقراری ارتباطی می رسیم:
کسی که سؤال می کند، کنترل را در دست دارد.
کسی که به سؤال جواب میدهد، از سوی کسی که سؤال می شود کنترل می گردد. وقتی کسی به سؤال جواب می دهد، 100 درصد توجه اش به حرفی است که می زند. نمی تواند به موضوع دیگری فکر کند، بلکه به طور کامل از سوی سؤال کننده کنترل می شود.
نکته ظریف توجه دیگران را به خود جلب کردن با این روش این است که:
سؤالات هوشمندانه بکنید.
4- حرف های گوینده را به زبان خود خلاصه کنید و به او تحویل دهید
این آزموش گوش کردن مؤثر است. این ثابت می کند که شما به واقع به صحبت ها توجه کرده اید و تنها به ظاهر وانمود به گوش دادن ننموده اید.
وقتی کسی صحبتش را تمام می کند، لحظاتی مکث کنید و بعد به او بگویید: «با این حساب شما این کار را کرده اید و بعد این اتفاق افتاد و شما تصمیم گرفتید که چنین حرفی بزنید، درست می گویم؟»
تنها زمانی که صحبت کننده تأیید کرد شما حرف های او را به دقت شنیده اید، می توانید به حرف زدنتان ادامه بدهید. می توانید یا سؤال دیگری مطرح کنید و یا روی حرفی که زده شده اظهار نظر نمایید.
برای دانلود فایل PDF متن بالا روی لینک زیر کلیک کنید:
دانلود PDF با حجم 160 کیلوبایت