خوش آمدید به روز سوم از هفته سوم آموزش تندخوانی رایگان با جیم کوییک. تا اینجا راه زیادی را با هم آمدیم. وضعیت سرعت پایه تان چطور است؟ پیشرفت تان نسبت به روز اول چقدر بوده است؟
در روز سوم جیم کوییک می خواهد در مورد «سطحی خوانی» صحبت کند و نکات جدیدی به شما یاد بدهد. آماده اید؟
روز سوم
در روز سوم جیم کوییک می خواهد یک آموزش دو در یک به شما یاد بدهد. یعنی یک ابزار یا یک تکنیک به شما می دهد که نه تنها سرعت خواندن شما را بالا می برد، بلکه توانایی درک مطلب شما را نیز افزایش خواهد داد. در واقع یاد می گیرید که چطور کتاب ها را قورت دهید!
معرفی ابزار سطحی خوانی
ابزاری قدرتمند داریم به اسم «سطحی خوانی» یا Skimming که هم روی سرعت و هم روی درک مطلب شما موثر است. شاید فکر کنید که سطحی خوانی را بلد هستید و نیازی به آموزش ندارید، اما احتمالا روشی که جیم کوییک برای سطحی خوانی به شما یاد می دهد را بلد نیستید.
مطالعه اطلاعات تخصصی با سطحی خوانی
اول از همه اینکه موقع سطحی خوانی، سریع از روی اطلاعات رد می شوید و عملاً مطالب را نمی خوانید، ولی یک سری مطالب را لازم است فقط سطحی خوانی کنید، قبول دارید؟
مثلا بعضی وقت ها وقتی یه مقاله ای را در یک وبسایت یا مجله ای را می خوانید، کل آن را یک نگاه سطحی می اندازید تا یک ایده ای که دنبالش هستید را پیدا کنید و لازم نیست متن آن را کلمه به کلمه بخوانید.
سطحی خوانی، برای مطالعه مطالب فنی به شما کمک می کند.
اطلاعات تخصصی که می خواهید بخوانید را تصور کنید. شاید یک کتاب بیزینسی هست یا کتابی در حوزه سلامتی مثل کتاب نیروی حیات تونی رابینز هست یا هر چیز دیگری که هست، الان به آن فکر کنید. مزیت سطحی خوانی آن کتاب چیست؟
چند مزیت دارد:
در یک تحقیق دانشگاهی می خواستند بدانند کدام یک از دو روش زیر برای درک مطلب بهتر است؟
- اینکه اطلاعاتی را دوبار بخوانید، یعنی بازخوانی اش کنید
- اینکه اول مطلب را سطحی خوانی کنید، بعد آن را کامل بخوانید.
فکر می کنید از افرادی که در این آزمایش بودند، نتیجه کدام بهتر بود؟
جواب درست: روش دوم
یعنی افرادی که اول آن مطلب را سطحی خوانی کردند و بعد کامل خواندند، درک مطلب بیشتری داشتند. آنها چند بار این آزمایش را تکرار کردند و هر بار جواب یکسان بود. اما چرا؟ دو دلیل دارد:
1- وقتی مطلبی را ابتدا سطحی خوانی کنید و بعد بخوانید، خیلی سریع متوجه یک تصویر کلی از مطلب و ارتباط هایش می شوید.
2- وقتی اطلاعات را سطحی خوانی می کنید، جواب سوالاتی که می خواهید را نمی گیرید و در نتیجه سردرگم می شوید و طبق تجربه می گویم که معمولاً سردرگمی، مرحله قبل از یادگیری عمیق است. چون وقتی سردرگم باشید، چکار می کنید؟ شروع به پرسیدن سوال می کنید و بعد وقتی مطلب را کامل می خوانید، جواب سوالات تان را پیدا می کنید. با سطحی خوانی این حالت سردرگمی را برای خود می توانید ایجاد کنید.
این بود دو دلیل برای برتری روش دوم. البته این روش یک مزیت دیگر هم دارد! به نظرتان کدام روش اول یا دوم زمان کمتری از شما می گیرد؟
جواب درست: باز هم روش دوم
روش «سطحی خوانی و بعد مطالعه کامل» نسبت به روش «دوبار کامل خواندن» زمان کمتری از شما می گیرد.
پس شما را تشویق می کنم اگر می خواهید اطلاعات را سریعتر، بهتر و عمیق تر بفهمید، اول مطلب را سطحی خوانی کنید و بعد آن را کامل بخوانید.
حالا چطور سطحی خوانی را انجام دهیم؟
روش اول
اول اینکه مثل همیشه از انگشت استفاده کنید، چون استفاده از انگشت (تنظیم کننده بصری) سرعت شما را بالا می برد. به این شکل که انگشت را درست وسط صفحه ببرید، اینگونه مطالب سمت چپ و راست انگشت را از دست می دهید چون شاید دید جانبی تان نتواند همه اطلاعات را ببیند ولی کلیت مطلب را متوجه می شوید، چون کلمات کلیدی را می خوانید و اینگونه حالت سردرگمی را می سازید.
روش دوم
انگشت را روی صفحه به شکل حرف S یا Z حرکت بدهید. به این شکل که از بالا شروع کنید و تا پایین به شکل حرف Z یا S بیاورید. اینگونه کلمات کلیدی را می بینید و یک سری مطالب جا می مانند ولی آن مطالب عمداْ جا می مانند که ذهن بخواهد بعدا آنها را متوجه شود و موقع خواندن کامل، جواب ها را پیدا کنید.
روش سوم (پیشنهادی)
روش سوم این است که یک خط را رو به جلو بخوانید و یک خط را رو به عقب بخوانید و این کار را ادامه بدهید. یعنی وقتی مطلبی را می خوانید، در زبان فارسی از راست به چپ خط اول را با انگشت پیش می روید ولی بعد به جای اینکه کل مسیر، انگشت را به اول خط دوم بیاورید، خط دوم را از چپ به راست می خوانید و بعد در خط سوم از راست به چپ و در خط چهارم از چپ به راست و به همین شکل تا آخر پیش می روید.
در سطحی خوانی، باید سردرگم شوید تا سوالات بیشتری برایتان ایجاد شود تا بتوانید در مرحله بعدی، یعنی مطالعه کامل به جواب سوالات تان برسید.
کتاب بی حد و مرز جیم کوییک رو قبلاً خریده بودم و دارم میخونمش .
کتاب فوق العاده ایه، ارزش چند بار خوندن داره.
خیلی ممنونم که مطالب رو نوشتاری نوشتید برای مرور و یادداشت برداری خیلی کمک کردید
سلام امیدوارم حال تون خوب باشه من تا جلسه شانزده خوب اومدم جلو ولی از اون به بعد به خاطر شک وتردید در روش های تندخوانی روش را نصفه کاره ول کردم ولی الان می خوام بعد دو هفته روش تندخوانی را ادامه بدم باید دوباره از اول شروع کنم یا از جایی که قطع کردم تمرینات را شروع کنم؟ با تشکر
سلام وقت بخیر
از جایی که رها کردید ادامه بدید، ولی یه سری تمرینات هست که دایم باید انجام بدین توی تمام روزها
من بعد خواندن بی حد ومرز به دنبال یادگیری روش تندخوانی شدم