چه چیزی باعث می شود روش مدیتیشن 6 مرحله ای از سایر روش ها متمایز باشد و اینقدر خاص به نظر برسد؟ با مطالعه این پست، متوجه خواهید شد که این نوع مراقبه 6 مرحله ای چیست، چگونه عمل می کند و به نکات ارزشمند زیادی از خالق این روش یعنی آقای ویشن لاکیانی (موسس مایندولی – Mindvalley) دست پیدا می کنید.
روش مدیتیشن 6 مرحله ای ویشن لاکیانی چیست؟
گول ظاهر اسمش را نخورید. مدیتیشن 6 مرحلهای آن مدیتیشن رایجی که میشناسید نیست. همانطور که ویشن توضیح می دهد:
این روش، نوعی تمرین متعالی است که به شما امکان میدهد وارد ذهن خود شده و ماهیت وجود انسانی را به بهترین شکل بهینه کنید.
به عبارت ساده، این تمرین شامل شش مرحلهی منحصر به فرد از تفکر است که برای متحول کردن نحوهی تفکر، عملکرد، رشد، التیام و شکلدهی دنیای پیرامون شما طراحی شده است و واقعا بهترین بخش آن، زمانی است که انجام آن از شما میگیرد: حدود 15 تا 20 دقیقه در روز. این حتی کمتر از زمانی است که برخی از شما در حمام سپری میکنید.
مراقبه 6 مرحله ای چگونه کار میکند؟
قبل از اینکه عمیقاً به دنیای جادویی مراقبه 6 مرحله ای بپردازیم، بیایید نگاهی دقیقتر به علم پشت امواج مغزی و نحوه عملکرد آنها در حوزه مدیتیشن داشته باشیم.
مدیتیشن شاید مهمترین ابزاری باشد که برای مهار کردن قدرت ذهن، پرورش آرامش و سلامتی و افزایش بهرهوری در اختیار داریم.
در واقع، تعداد فزایندهای از مطالعات نشان میدهند که مدیتیشن میتواند کیفیت زندگی را بالا ببرد. اما چرا اینطور است؟ و چگونه کار می کند؟ در اینجا سه راه وجود دارد:
1- فعال کردن امواج مغزی مختلف
ما پنج دسته اصلی از امواج مغزی داریم:
- بتا
- آلفا
- تتا
- دلتا
- گاما
هر فرکانس موج مغزی با فعالیت های مختلفی مطابقت دارد.
برای مثال، اکثر ما بخش اعظم روز خود را در حالت بتا سپری می گذرانیم که همان مغز “فکر کردن، کارکردن، کار کردن” است. اگر به کلاس یوگا برویم، ممکن است خود را در حالت تتا بیابیم که با آرامش و زمینگیری همراه اس و زمانی که خواب ما بدون رویا است، معمولا امواج گاما داریم. (حقیقت جالب: راهب هایی که تمام عمر خود را مدیتیشن کردهاند، میتوانند در حالت بیداری به این حالت برسند.)
با عادت کردن به مدیتیشن، توانایی خود را برای تغییر آگاهانه امواج مغزی افزایش می دهیم. به نظر می رسد که این توانایی از بخشش ناشی می شود که یکی از شش حالت مدیتیشن 6 مرحله ای است.
2- تغییر ساختار مغز
هنگامی که به فرکانس امواج مغزی متفاوتی تغییر وضعیت می دهید، مناطق مختلفی از مغز را نیز فعال می کنید. این امر به مرور زمان ساختار فیزیکی مغز شما را تغییر می دهد.
در اینجا دو قسمت از مغز وجود دارد که به دلیل مدیتیشن تغییر می کنند:
✔️ قشر پیش پیشانی جانبی (The lateral prefrontal cortex)
این قسمت از مغز که به عنوان «مرکز ارزیابی» شناخته می شود، در متعادل کردن واکنش های احساسی ناشی از مرکز ترس یا سایر قسمت های مغز نقش دارد. هنگامی که قشر پیش پیشانی جانبی شما فعال است، احتمال کمتری دارد که مسائل را به خودتان بگیرید و به احتمال زیاد رفتارهای خودکار را نادیده می گیرید.
✔️ قشر پیش پیشانی میانی (The medial prefrontal cortex)
این بخش از مغز که به عنوان “مرکز خود” شناخته میشود، به شما در پردازش اطلاعات مربوط به خودتان کمک میکند. این شامل رفتارهایی مانند فکر کردن به آینده، بازتاب خود، رویاپردازی، استنتاج در مورد وضعیت ذهنی فرد دیگر، تعاملات اجتماعی و احساس همدردی با دیگران میشود. بعد از مدیتیشن، ما یاد میگیریم که تنها در مواقع ضروری از این مرکز استفاده کنیم.ر
3- تقویت جسم پینه ای مغز
جسم پینه ای مغز (corpus callosum) بخشی از مغز پستانداران است که وظیفه پیوند دو نیمکره مغزی راست و چپ را دارد.
شاید بدانید که نیمکره چپ مغز ما در مهارت های زبانی، تجزیه و تحلیل و ریاضیات تخصص دارد، در حالی که نیمکره راست مغز ما در خلاقیت تخصص دارد. این همان چیزی است که مردم در مورد پارادایم مغز چپ-راست مغز در مورد آن صحبت می کنند.
مشکلی که اکثر ما با آن مواجه هستیم این است که تمایل داریم نیمه چپ مغز خود را بیشتر تقویت کنیم و نیمه راست ضعیف مغز را رها کنیم.
این دو نیمکره از طریق جسم پینه ای با هم “صحبت” می کنند و ایده ها را به یکدیگر تغذیه می کنند. در نتیجه، ما خلاق تر می شویم. اما این تنها در صورتی اتفاق می افتد که جسم پینه را تقویت کنیم.
خبر خوب؟ روش مدیتیشن 6 مرحله ای دقیقاً همین کار را انجام می دهد.
مدیتیشن ویشن لاکیانی در مورد چیست؟
ویشن لاکیانی میگوید: «در زندگی، ویژگیهای خاصی وجود دارد که باید دائماً آنها را ارتقا دهیم و هنگامی که بتوانیم آنها را بپذیریم، زندگی ما به راحتی جریان خواهد داشت.»
آن ویژگی ها عبارتند از:
1- عشق و مهربانی
همه چیز در مورد نیت حرکت از قضاوت به مراقبت، از انزوا به ارتباط و از بی تفاوتی یا بیزاری به درک است و با این کار، شما قادر خواهید بود هم عشق دریافت کنید و هم آن را به دیگران هدیه دهید.
2- شادی و سپاسگزاری
آیا فکر می کنید به داروهایی برای احساس خوشبختی نیاز دارید؟ نه، به جای آن قدردانی را امتحان کنید. علم نشان می دهد که تمرین مداوم شکرگزاری ارتباط زیادی با خوشبختی دارد و همه چیز تحت کنترل شماست.
3- آرامش و بخشش
در اینجا یک نکته وجود دارد که بسیاری از مردم اغلب فراموش می کنند: بخشش به معنای عذرخواهی از رفتارها یا اعمال گذشته نیست بلکه فرآیندی است که به شما امکان می دهد خود را از بازی سرزنش رها کنید و در درون خود آرامش را پیدا کنید.
4- چشم انداز برای آینده
این جا نقطه ای است که قدرت تجسم اهمیت پیدا می کند. آنچه مغز تجسم می کند، تغییراتی را در بدن ایجاد می کند. بنابراین، در یک چشم انداز آینده از چیزی باورنکردنی که می خواهید در زندگی خود جذب کنید غرق شوید.
5- تسلط بر روز خود
بازی “آیا خوب نمی شود اگر…” را با تمام بخش های روز خود انجام دهید. زیرا مغز شما روی چیزی که نیاز دارید تمرکز کند، تمرکز خواهد کرد، با تمام حواس خود تصور کنید که دوست دارید روزتان چگونه بگذرد.
6- حمایت و برکت
با آرامش و راهنمایی و همچنین با شهود بالا وارد روز خود شوید، با این آگاهی که جهان هستی (یا هر نیروی برتر دیگری که به آن اعتقاد دارید) پشتیبان شماست.
توجه داشته باشید که سه مورد اول بر زمان حال تمرکز می کنند، در حالی که سه مورد آخر حول آینده متمرکز هستند. با هر یک از این شش نیاز انسانی، یک تمرین متعالی همراه است. همانطور که از هر مرحله عبور می کنید، ممکن است فقط با پیشرفت های عاطفی، فکری و حتی معنوی عمیق روبرو شوید.
نحوه انجام روش مدیتیشن 6 مرحله ای
انجام روزانه این روش مدیتیشن، زندگیتان را متحول میکند و به طور چشمگیری سلامت روان و جسم شما را بهبود میبخشد. بیایید شروع کنیم:
برای شروع، مقداری موسیقی آرام و بی کلام پخش کنید. جایی آرام و راحت برای نشستن پیدا کنید. چشمان خود را ببندید و نفس عمیقی بکشید.
به آرامی نفس خود را بیرون دهید، از 20 به پایین بشمارید و اجازه دهید خود را در یک حالت ذهنی آرام غرق کنید.
برای اینکه عمیقتر به این حالت بروید، با آرامش شروع به رهاسازی بدن فیزیکی خود کنید. تمرکز خود را به پایین بدنتان، قسمت به قسمت، هدایت کنید و هر قسمت را در حین حرکت به طور کامل رها کنید.
بگذارید آن احساس آرامش تا نوک انگشتان پایتان جاری شود.
مرحله 1: اتصال
- روی آگاهی خود تمرکز کنید. آن را به عنوان یک نور سفید تصور کنید که کل بدن شما را در یک حباب از انرژی آرام، ملایم و دوست داشتنی احاطه کرده است.
- تصور کنید این نور گسترش می یابد تا به کل محله شما… شهر… کشور… قاره… سیاره وصل شود. احساس وحدت را حس کنید.
- خود را همان طور که هستید ببینید، قطعه ای از آگاهی که مستقیماً به هر شکل حیاتی در سیاره زمین متصل است
مرحله 2: شکرگزاری
- 5 تا 10 چیزی را که از ته دل برایشان سپاسگزار هستید به ذهن بیاورید – بزرگ یا کوچک…
- با جزئیات به یاد بیاورید که چه احساسی در شما ایجاد می کردند. از هر پنج حس خود استفاده کنید: بویایی، لامسه، چشایی، شنوایی و بینایی.
- این احساس قدردانی را در سراسر بدنتان حس کنید.
- بدانید که وقتی برای لحظات زیبای زندگی قدردانی می کنید، راه را برای تکرار و بزرگتر شدن این لحظات هموار می کنید.
مرحله 3: بخشش
- کسی را به یاد بیاورید که با او درگیری داشته اید.
- تصور کنید آن فرد مقابل شما ایستاده است.
- برای هر اشتباهی که در حق او مرتکب شده اید عذرخواهی کنید. بخشش او را طلب کنید. هر اشتباهی که در حق شما کرده است، او را ببخشید.
- احساس بخشش را در سراسر بدنتان حس کنید.
- بدانید که در اعماق وجود، ما یکی هستیم و هر بار منفی نسبت به هر فرد زنده دیگری، باری علیه خودتان است.
مرحله 4: تجسم آیندهی ایدهآل
- تمام جنبههای زندگی خود را در 3 سال آینده، آنطور که میخواهید رقم بخورد، تجسم کنید.
- تا حد ممکن جزئیات را واضح و شفاف در نظر بیاورید و از هر پنج حس (چشایی، لامسه، بویایی، شنوایی و بینایی) استفاده کنید.
- هنگامی که تجسم شما کامل شد، با خودتان بگویید: “اجازه بده این اتفاق بیفتد یا حتی چیز بهتری در زندگی من رقم بخورد.”
مرحله 5: هدف روزانه
- خودتان را در لحظه حال تصور کنید، در حال زندگی کردن بهترین نسخه از این روز خاص. آن را تا حد امکان واضح کنید. احساسات شادی، هیجان و قدردانی را به همراه بیاورید.
- خود را به پایان روز برسانید و تصور کنید که به رختخواب می روید و به خواب عمیق، راحت و تجدید کننده فرو می روید. “تصور کنید که امروز را نیز به طرز شگفت انگیزی فوق العاده می کنید.”
مرحله 6: برکت
- با نیروی برتر زندگیتان (که میتواند قدرت درونی خودتان باشد) ارتباط برقرار کنید.
- برای شانس، انرژی و حمایت دعا کنید. برای ساختن یک روز عالی که به تحقق آرزوهای 3 سال آیندهتان کمک میکند، درخواست یاری کنید.
- این حمایت و انرژی را در اطراف خودتان احساس کنید، مانند یک انرژی محافظ که شما را در بر میگیرد.
- بدانید که شانس با شماست و جهان پشتیبان شماست.
حال پس از گذراندن تمام این 6 مرحله، به آرامی از 1 تا 5 بشمارید و از حالت مدیتیشن خارج شوید.
نکاتی که باید در مورد مدیتیشن 6 مرحلهای به خاطر بسپارید
برخلاف مدیتیشن سنتی که در آن روی نشستن یا به راحتی دراز کشیدن و تمرکز بر افکار و تنفس خود تشویق میشوید، در مدیتیشن 6 مرحله ای قوانین کمی متفاوت است.
در این روش نیازی به پاک کردن ذهن، تمرکز روی تنفس یا نشستن یا دراز کشیدن به شکل راحت نیست (مگر اینکه قصد خوابیدن داشته باشید).
پس به جای آن چه کاری باید انجام دهید؟ در اینجا چند نکته کلیدی وجود دارد:
- بهترین راه برای رسیدن به حالت عمیق انجام آن بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب است.
- هر چه بیشتر مدیتیشن کنید، برایتان آسانتر میشود.
- اگر احساس حواسپرتی یا ناراحتی میکنید، خودتان را تنظیم کنید و به مدیتیشن ادامه دهید.
این تمرین برای سختگیری طراحی نشده است. در عوض، مدیتیشن ۶ مرحلهای یک راه آسان برای ایجاد بزرگترین پیشرفتها در بهزیستی شماست.
این روش آنقدر آسان و مؤثر است که حتی برخی از افراد مشهور از آن برای بهبود زندگی خود استفاده میکنند.