هوش مالی چیست؟
هوش مالی بخشی از هوش شماست که قادر است موضوعات مربوط به مسائل مالی را شناسایی و سپس رفع کند. هرچقدر هوش مالی شما بالاتر باشد توانایی دیدن فرصت ها و موقعیت های مالی توسط شما هم بیشتر است.
با اصطلاحات زیر در هوش مالی آشنا شوید:
1- درآمد
پولی که بابت فعالیت فعال و غیرفعال بدست می آورید را درآمد گویند.
فعالیت فعال: کاری را انجام می دهیم و بابت آن پول دریافت می کنیم مثل پیمانکاری.
فعالیت غیرفعال: کاری که یک بار انجام می دهیم و سال ها بابت آن سود بدست می آوریم مثل گرفتن اجاره املاک به صورت ماهیانه، مثل داشتن یک وبسایت و تولید یک محصول و دریافت سود دائم از آن.
مهمترین نکته ای که در این قسمت باید به آن توجه کنید این است که تا زمانی که درآمد غیرفعالی نداشته باشید نمی توانید ثروتمند شوید.
پس به این موضوع فکر کنید که چطور می توانید برای خود درآمد غیرفعال ایجاد کنید؟
2- استقلال مالی
برای اینکه متوجه شوید چه زمانی ما استقلال مالی پیدا می کنیم هزینه هایی که در یک ماه برای خود می کنید را یادداشت کنید. یک عددی به دست می آورید. این عدد، مقداری است که باید در یک ماه بدست آورید تا در همین سطح زندگی کنید. حال اگر شما دوست دارید در همین سطح به استقلال مالی برسید باید به اندازه هزینه هایتان درآمد غیرفعال برای خود ایجاد کنید.
یعنی اگر شما در حال حاضر هزینه ی یک ماه تان یک میلیون تومان است و درآمدتان (درآمد فعال) هم یک میلیون تومان است، اگر برای خود در ماه بتوانید درآمد غیرفعال یک میلیون تومانی بدست آورید شما در همین سطح به استقلال مالی می رسید.
3- پس انداز
پول یا هر چیزی که ارزش مالی دارد را به آن پس انداز می گویند.
افراد بسیار زیادی متأسفانه پولشان را در خانه پس انداز می کنند. کمترین جایی که می توانید پولتان را پس انداز کنید در بانک است آن هم با سود خوب.
باید پس انداز کنیم تا بتوانیم در آینده کارهای بزرگتری انجام دهیم. تا پول بدست می آوریم باید به این فکر کنیم که چطور همین پول برایمان مجدد پول خلق کند.
پس انداز شما را پولدار می کند اگر:
الف) برای سرمایه گذاری کردن پس انداز کنید. یعنی اگر پولی را ذخیره می کنید دنبال یک فرصتی باشید تا از پول استفاده کنید برای اینکه پول بیشتری بدست بیاورید.
ب) پول خود را برای روز مبادا پس انداز نکنید. پول خود را با این دید که «یک روزی مریض میشوم»، «یک روزی زیر بار قرض می روم»، پس انداز نکنید. این نگرش کاملا اشتباه است، به هرچه مدام فکر کنید برایتان اتفاق خواهد افتاد.
ج) همیشه ده درصد از درآمد ماهانه خود را پس انداز کنید. به هیچ عنوان دست به پس اندازتان نزنید، مگر اینکه به شما سود بدهد.
4- سرمایه
اصطلاح بعدی که در هوش مالی به کار می رود سرمایه است. سرمایه حاصل 3 چیز است:
زمان، انرژی و پول.
اکثرا وقتی می خواهند کاری را شروع کنند، تنها به دلیل نداشتن پول کافی آن کار را استارت نمی زنند به این بهانه که چون پول ندارند می گویند ما «سرمایه» نداریم و نمی توانیم کاری را شروع کنیم. در صورتی که باید بدانیم که سرمایه تنها پول نیست، زمان و انرژی مهمترین سرمایه شما هستند و در گام آخر پول را هم شامل می شود.
حالا شما باید به این سوالات جواب بدهید که چقدر سرمایه دارید؟ در روز چقدر از زمان خود را می توانید برای رسیدن به هدفتان سرمایه گذاری کنید؟ چقدر پول دارید و چقدر حاضرید انرژی بگذارید؟
5- هزینه
سرمایه ای (زمان، انرژی، پول) که در قبال دریافت سودی آن را خرج می کنیم را هزینه می گویند.
هزینه ها دو دسته هستند:
هزینه های خوب که هزینه هایی هستند که در قبال سرمایه ای که داریم خرج می کنیم، سود بیشتری بدست آوریم.
هزینه های بد که هزینه هایی هستند که در قبال سرمایه ای که داریم خرج می کنیم، سود کمتری بدست آوریم.
چند موردی که باید برای آن هزینه کنید:
برای آموزش و یادگیری خود هزینه کنید، هرچقدر هزینه کنید ارزش آن بیشتر است چون دارید یاد می گیرید.
برای برقراری ارتباط با دیگران هزینه کنید. سعی کنید دوستانی را پیدا کنید که سطح آنها از شما بالاتر است و برای آنکه با آنها باشید و دانش آنها را بدست آورید و از آنها درس بگیرید، می توانید مثلاً با هزینه خودتان آنها را به شام یا استخر دعوت کنید تا با آنها همنشین شوید.
اگر مدیر هستید برای کارمندان خود هزینه کنید. برای یادگیری و آموزش آنها هزینه کنید، چون در نهایت باعث سودرساندن به شما و اعتبار شرکت شما می شوند. فقط پول خود را الزاماً نباید هزینه کنید، می توانید زمان و انرژی خود را هم برای آنها هزینه کنید، مثلاً می توانید با آنها در مورد مشکلات زندگی شان صحبت کنید و سعی کنید کمکشان کنید مشکلات شان حل شود.
6- سرمایه گذاری
با سرمایه در هوش مالی آشنا شدید. حالا می رویم سراغ سرمایه گذاری.
گذاشتن سرمایه (زمان، انرژی، پول) در جایی به منظور رسیدن به سود را سرمایه گذاری می گویند.
مثلاً یک سرمایه گذاری خود می توانید این باشد که برای یادگیری و آموزش خود سرمایه گذاری کنید، پول خرج کنید در کارگاهی شرکت کنید، کتابی را بخرید، ولی سرمایه گذاری اصلی شما زمان و انرژی شما است، زمان و انرژی می گذارید کتاب را می خوانید یا در کارگاه شرکت می کنید و با علمی که بدست می آورید درآمدتان چندین برابر افزایش می یابد.
خیلی مهم است درک کنیم که سرمایه گذاری فقط با پول انجام نمی شود بلکه با زمان و انرژی هم انجام می شود.
باید دنبال ایده ها و فرصت ها باشید تا از پول خود هر چند اندک، پول بدست بیاورید.
نکته بعدی در سرمایه گذاری این است که اگر کسب و کاری دارید، هرماه سعی کنید درصدی از درآمد ماهانه خود را برای کسب و کار خود سرمایه گذاری کنید، مثلا ده درصد از آن را صرف تبلیغات و بازاریابی کنید.
همچنین تصمیم بگیرید بخواهید بخشی از سرمایه هایتان را به مراکز خیریه ببخشید، مطمئن باشید که چندبرابرش به شما بازگشت داده خواهد شد.
7- اهرم سازی
بیشترین استفاده از کمترین سرمایه برای ایجاد درآمد فعال و غیرفعال را اهرم سازی می گویند.
ممکن است همین شمایی که دارید این مقاله را می خوانید، اهرم باشید و یک نفر دیگر شما را اهرم خود کرده باشد. اکثر افراد اهرم هستند، یعنی زمان، انرژی و پول را به دیگران می دهند یا برای آنها کار می کنند و آن فرد روز به روز پولدارتر می شود.
اگر شما یک مدیر هستید، کارهایتان را واگذار کنید و کارمندان شما در اینجا حکم اهرم های شما هستند.
تکنولوژی می تواند یک اهرم برای شما باشد، اینترنت و وبسایت ها می توانند برای شما اهرم درآمدی باشد و محصولات خود را به راحتی در آن به فروش برسانید.
به فکر اهرم سازی در کسب و کار خود باشید، چگونه می توانید در کار خود از اهرم استفاده کنید؟
8- بودجه
مقدار پولی که شما برای کاری خاص در نظر می گیرید را بودجه می گویند.
یکی از خصوصیاتی که افراد با هوش مالی بالا دارند این است که بودجه بندی درستی انجام می دهند، یعنی مقدار پولی که برای یک کار در نظر می گیرند عددی اصولی است.
بودجه بندی هم به برنامه ریزی برای پول و هزینه ها می گویند. مثلاً شما یک میلیون تومان برای تبلیغات کسب و کار خود در نظر می گیرید که بودجه تبلیغات شما می باشد.
9- بدهی
هر چیزی که پول شما را کم کند یا پول را از جیب شما خارج کند، بدهی می گویند.
بسیاری از مردم داشتن ماشین را دارایی می دانند. در صورتیکه طبق تعریف رابرت کیوساکی، ماشین یک بدهی است چون نه تنها درآمد مستمری ایجاد نمی کند بلکه هزینه های بنزین، روغن، استهلاک، تصادف و بیمه را تحمیل می کنند.
اگر بدهکار هستید از همین الان باید قسمتی از بدهی را پرداخت کنید. هر ماه بخشی از درآمد خود را صرف پرداخت بدهی های خود کنید تا هرچه زودتر از شر آنها خلاص شوید.
10- دارایی
کلیه اموال با ارزش پولی و همچنین ارزش حقوقی که دارای ارزش پولی باشند را دارایی می گویند. به عبارتی هر چیزی که برای ما پول ایجاد کند یا به ما پول برساند را دارایی می گویند.
گاهی اوقات دارایی شما پول است گاهی اوقات هم یک وسیله ای است که از طریق آن می توانید پول کسب کنید.
اگر این مقاله برایتان مفید بود لینک کوتاه این مقاله را می توانید کپی کنید و در تلگرام و شبکه های اجتماعی برای دوستان خود بفرستید:
bplus2020.ir/?p=3912
یک پیشنهاد خوب:
برای افزایش هوش مالی خود پیشنهاد می کنم مقاله «تبدیل دارایی های پنهان به درآمد» را هم بخوانید، کافیست روی عکس زیر کلیک کنید: